Gepubliceerd op:

24 oktober 2014

Rotterdamse winnaars Dutch Design Awards


(c) Spark Design, Rescue Tip- Board

Dit weekend zijn in het Klokgebouw in Eindhoven de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. De designprijzen werden ditmaal verdeeld in zes categorieën. Daarnaast waren er prijzen voor jong talent (Young Designer Award) en de beste opdrachtgever (Best Client Award). Grote winnaar is Lemz: het ontwerpbureau won met Sweetie in de categorie Service & Systems, en sleepte ook de Future Award in de wacht. Ook Rotterdamse bureaus Spark Design en Team CS vielen in de prijzen.

Future Award

Sweetie, ontwikkeld voor Terre des Hommes, bestrijdt online sekstoerisme via een avatar die het uiterlijk van een jong meisje heeft. Met de Future Award voor Lemz beloont de internationale jury, onder voorzitterschap van Atzo Nicolai (DSM), een ontwerpproject met een sterk journalistieke benadering dat raakt aan een relevant thema en zowel juridische als ethische vragen opwerpt. Voor de jury is Sweetie niet alleen een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen, maar stelt het ook de rol van design ter discussie.

Andere categorieën

Winnaars in de andere categorieën zijn Sochi Project (Kummer & Herrman, Communication); Rescue Tip Board (Spark design & innovation, Product); Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architects en West 8, Habitat); Haute Couture najaar 2013 (Viktor&Rolf, Fashion); en The In Vitro Meat Cookbook (Next Nature Network, Design Research).

Industrieel ontwerper Dave Hakkens ontving de speciale stimuleringsprijs voor jong talent, de Young Designer Award. Artis kwam als beste opdrachtgever uit de bus en werd bekroond met de Best Client Award.

Dutch Design Awards

Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte.