Gepubliceerd op:

14 oktober 2014

Anne Wenzel winnaar European Ceramic Context 2014 Prize


(c) Anne Wenzel

De in Rotterdam woonachtige en werkende Anne Wenzel is uitgeroepen tot winnaar van de European Ceramic Context 2014 Prize. Van 13 september t/m 23 november presenteert de European Ceramic Context een overzicht van hedendaags keramiek van Europese ontwerpers en kunstenaars in Bornholm (Denemarken). Het werk van Anne Wenzel werd geselecteerd als winnaar van de European Ceramic Context 2014 Prize in de categorie Established Artist. De jury prijst de sterke technische kwaliteiten en het begrip van het maakproces die uit het werk spreken en die tot een krachtig en bijna verontrustend eindresultaat leiden.

European Ceramic Context 
De European Ceramic Context 2014 is een samenwerkingsverband van de Danish Royal Academy of Design Bornholm, School of Design Bornholm, Bornholm Art Museum en de expositieruimte Gronbechs Gard. Eens per drie jaar organiseert dit samenwerkingsverband een Europese keramiektentoonstelling in Bornholm (Denemarken). ‘National commissioner’ Liesbeth den Besten selecteerde namens Nederland voor deze tentoonstelling ook het werk van Anton Reijnders, Floris Wubben (categorie New Talent) en Tim Breukers (categorie New Talent). Met deze selectie beoogt zij actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied van het Nederlandse keramiek in een internationale context naar voren te brengen.

Een andere opvatting van keramiek
Deze vier tonen ieder een andere opvatting van keramiek, die meestal niet de schone vorm benadrukt maar eerder de plastische en expressieve mogelijkheden van het materiaal. Anne Wenzel voegt in haar experimenten met schuimglazuur een nieuwe opvatting aan de functie van glazuren: dit glazuur tast de onderliggende kleilaag aan en wordt daarmee een expressief middel. Anton Reijnders gebruikt keramiek voor werk dat de grenzen van de toegepaste kunst overschrijdt. Ook Tim Breukers, die op dit moment op de Rijksacademie werkt, bestudeert het materiaal en de technieken en benadrukt de plastische kwaliteiten daarvan. Floris Wubben ontwikkelde en bouwde een extrusiemachine, waarmee hij grote hoeveelheden klei (tot zo’n 30 kilo per keer) door mallen perst.

Meer informatie is te vinden op www.europeanceramiccontext.com