Gepubliceerd op:

18 september 2014

Nominaties New Material Award


De New Material Award daagt kunstenaars, vormgevers en architecten uit om ontwerpen te presenteren die antwoord geven op de vragen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Nieuw duurzaam materiaal of vernieuwend materiaalgebruik vormt daarbij de leidraad. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award met een geldbedrag van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow, voor een uitgewerkt idee waaraan verder onderzoek gedaan wordt. Uit de 82 inzendingen selecteerde een commissie van deskundigen zestien ideeën en ontwerpen, waaronder 2 Rotterdamse inzendingen van Milo Dool en Chris Kabel.
Van 20 november 2014 tot en met 4 januari 2015 worden alle genomineerde werken geëxposeerd in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Op 20 november maakt een vakjury de twee winnende ontwerpen bekend tijdens de feestelijke uitreiking. 

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, het Materiaalfonds en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek. Ze wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Dat streven is terug te zien in de inzendingen die een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen laten zien, waarin functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan, zo blijkt uit de volgende voorbeelden:

3D Print Canal House is een onderzoeksproject waarin DUS architects samenwerkt met verschillende nationale en internationale partners aan het 3D printen van een grachtenpand.

De Zandbank van Atelier NL laat zien dat  glas ook te maken is van niet-pure zandsoorten. Daarbij zorgen zandsoorten uit verschillende plaatsen voor verschillende kleuren, patronen en texturen.

Ivorisch van Nina van den Broek is een inhoudelijk en artistiek project gewijd aan de dubbelzinnige schoonheid van ivoor, resulterend in een onderzoek naar een sieradenlijn gemaakt van melktanden. Door het materiaal te verpulveren tot poeder en vervolgens manueel tot een object op te bouwen, wordt het mogelijk om een nieuw soort ivoor te maken zonder vormbeperkingen.

Protective Underwear van Julia Veldhuijzen van Zanten wil een alternatief bieden voor sterk vervuilende luiers door verder onderzoek te doen naar absorberende materialen.

CaCO3 Stoneware van Laura Lynn Jansen en Tomas Vailly gebruikt de druipsteengrot als natuurlijke 3D-printer. Producten ondergaan een wekenlang versteningsproces in speciaal gekozen thermo-minerale bronnen met een hoog gehalte aan mineralen: calciumcarbonaat CaCO3.

De variëteit aan nieuwe materialen en toepassingen is groot, zo blijkt uit deze vijf genomineerde inzendingen. De overige genomineerden zijn: Borre Akkersdijk met B.B. Platform, Niels Datema met Graphlight, Milo Dool met Pendant Lights, Aagje Hoekstra met Coleoptera, Elisa Joolen met Invert Footwear, Chris Kabel met Blue Sky Project, Studio Eric Klarenbeek met Mycelium Project, Quintus Kropholler met Black Gold, Roos Meerman met Aera Fabrica, Ingrid Nijhoff met de Inktkwekerij en Tjeerd Veenhoven met No-ink.

Nominatiecommissie
De nominatiecommissie bestond dit jaar uit Marjan van Aubel (vormgever, winnaar DOEN | Materiaalprijs 2012), Ger Brinks (lector Saxion, Kenniscentrum Design en Technologie), Duzan Doepel (architect, partner Doepel Strijkers) en Simone de Waart (vormgever, directeur Material Sense) en stond onder voorzitterschap van Edo Dijksterhuis (kunstcriticus en publicist).

Tentoonstelling
Alle genomineerde ontwerpen worden van 20 november 2014 tot en met 4 januari 2015 geëxposeerd in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Voorafgaand aan de expositie kiest een vakjury de twee winnende inzendingen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op de opening van de tentoonstelling, op donderdag 20 november 2014 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De New Material Award kent twee prijzen. Een geldbedrag van € 15.000 voor het beste eindproduct. De winnaar van de New Material Fellow wordt door Het Nieuwe Instituut gedurende een periode van maximaal zes maanden ondersteund om zijn of haar idee verder uit te werken en onderzoek te doen naar een nieuw materiaal of innovatieve toepassing hiervan.

Het werk van alle genomineerden is alvast te bekijken op de nieuwe website: www.newmaterialaward.nl, daar is binnenkort ook een archief te vinden van alle voorgaande edities van de DOEN | Materiaalprijs, de voorloper van de New Material Award. De website genereert aan de hand van zes materiaal- en productkenmerken een
specifiek logo bij elke nominatie. Zo ontstaat een caleidoscoop aan unieke coderingen. Het logo op de homepagina vormt een gemiddelde van het totaal.