Gepubliceerd op:

5 september 2014

Eerste selectie Creative Europe: forse concurrentie, mooie resultaten.


Tijdens het IT's Festival presenteert de nieuwe lichting Europese theatermakers zich aan het publiek. Soms gaan voorstellingen op tournee, zoals TickleMePink van Toneelacademie Maastricht uit 2012 (The Best of ITs on Tour). Foto: Jochem Jurgens

In de eerste ronde toekenningen haalde Nederlandse organisaties ruim vier miljoen euro uit het EU programma Creative Europe.

Creative Europe is het Europese ondersteuningsprogramma voor de culturele en creatieve sector en bestaat uit de subprogramma’s Cultuur en MEDIA. Het programma is op 1 januari 2014 van start gegaan.

Afgelopen week maakte de Europese Commissie de resultaten bekend van de eerste aanvraagronde in Creative Europe. De Commissie had bij alle programmaonderdelen veel aanvragen ontvangen, waardoor de concurrentie hevig was. Bij sommige onderdelen scoorden Nederlandse aanvragers echter bovengemiddeld goed, waardoor in deze ronde ruim vier miljoen euro naar projecten met een Nederlandse inbreng gaat.

De Creative Europe Desk NL heeft alle uitslagen doorgenomen en een overzicht gemaakt van gehonoreerde Nederlandse organisaties.

Creative Europe subprogramma Cultuur
In deze ronde konden aanvragen worden ingediend voor klein- en grootschalige samenwerkingsprojecten, Europese platforms en Europese Netwerken.

Bij de kleinschalige samenwerkingsprojecten (minimaal drie partners) zijn de projecten van de volgende Nederlandse aanvragers gehonoreerd: Waag Society, Nederlands Symfonieorkest, BAK, basis voor actuele kunst en ITs Festival. Daarnaast zijn Sonic Acts en Oddstream partner in een projecten met respectievelijk Slovenië en Italiaanse hoofdaanvrager. De Commissie ontving 337 aanvragen, 37 zijn toegekend.

If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution ontvangt een bijdrage voor een grootschalig samenwerkingsproject (min. zes partners). Vier Nederlandse organisaties treden op als medeaanvrager bij andere projecten: Nationaal Museum van Wereldculturen, SPRING, Universiteit Leiden en Muziektheater Amsterdam. In totaal ontvangen 21 van de 74 ingediende aanvragen een Europese bijdrage.

Oerol Festival, de Generator, Dansmakers Amsterdam en de Melkweg zijn partner in verschillende gehonoreerde Europese platforms. Europa Nostra is één van de 22 gehonoreerde Europese Netwerken.

Creative Europe subprogramma MEDIA
Bij MEDIA konden aanvragen worden ingediend voor Ontwikkeling, Internationale Coproductiefondsen, Filmmarkten, Audience Development, Festivals en Distributie.

Voor het ontwikkelen van individuele projecten ontvangen zes Nederlandse producenten een bijdrage: Deepeei, Volya Films, Family Affairs, Accento Films en NFI Productions. Nederland staat hiermee op de vierde plaats van de 31 landen die in aanmerking komen voor deze regeling. Topkapi Films, Submarine, Lemming Film en Rinkel Film ontvangen een bijdrage de ontwikkeling van een pakket projecten (Slate funding). Hiermee staat Nederland op de zesde plaats.

Het IDFA Bertha Fonds en het HBF+ Europe zijn gehonoreerd in de regeling Steun voor Internationale Coproductiefondsen, waardoor bijna 50 procent van het budget van deze regeling naar Nederland gaat. De Holland Film Meeting krijgt ondersteuning als filmmarkt. Het IDFA Forum en Cinekid voor Professionals ontvangen in 2014 nog een filmmarktbijdrage via een meerjarencontract uit het MEDIA Programma 2007-2013.

Bij Audience Development is de oproep van Cinekid gehonoreerd. Dit festival krijgt krijgt ook een bijdrage uit de ondersteuningsregeling voor Festivals. Zeven Nederlandse filmdistributeurs ontvangen een bijdragen voor het verspreiden van elf Europese films van buiten Nederland.

Meer informatie
Voor een uitgebreide toelichting en links naar de overzichten van alle gehonoreerde aanvragen klik hier.