Gepubliceerd op:

28 augustus 2014

Genomineerden Dolf Henkes Prijs 2014 bekend


Esther Kokmeijer – Stand-in Noordse Stern - 2014

De Rotterdamse kunstenaars Silvia B., Esther Kokmeijer, Ewoud van Rijn en Lidwien van de Ven,
zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2014. De Dolf Henkes Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt
aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. De jury onder leiding van kunstverzamelaar
Joop van Caldenborgh nomineerde de kunstenaars die kans maken op een bedrag van 12.000 euro.
In TENT vindt vanaf donderdag 27 november 2014 tot en met 18 januari 2015 de tentoonstelling met
werk van de genomineerden plaats. Eind december wordt de winnaar bekend gemaakt.

De jury bestaande uit Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar), Gyz La Rivière (winnaar Dolf Henkes Prijs 2012), Marieke Wiegel (hoofd presentaties Nederlands Fotomuseum) en Martijn Verhoeven (coördinator Beeldende Kunst, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag), was het unaniem eens over de nominatie van:

Silvia B. (1963) presenteert in haar werk een wereld waarin aantrekking en afstoting, ontroering en afschuw met elkaar strijden om voorrang. Haar veelzijdige oeuvre omvat sculpturen, tekeningen, foto’s, installaties, een handschoenenlijn en diverse tentoonstellingsprojecten. Haar gedetailleerde, zorgvuldig gemaakte beelden lijken bijna adem te halen. Hun leeftijd, geslacht en afkomst zijn ondefinieerbaar, ook of ze pop, mens of dier zijn, kind of volwassene. Haar werk verwijst naar sprookjes, straatcultuur en het kermisleven, maar bevraagt ook maatschappelijke kwesties als het Westerse schoonheidsideaal en kunstmatige genetische manipulatie. Silvia B. exposeerde onder meer in museum Beelden Aan Zee en het GEM in Den Haag, museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam, Kiasma in Helsinki en La Halle St. Pierre in Parijs.

Het werk van Esther Kokmeijer (1977) ontstaat voor een groot deel tijdens en door de reizen die ze maakt. Ze verkent geografische coördinatiesystemen, politieke en topologische grenzen en onderzoekt klimatologische data. Kokmeijer wil de onzichtbare maar aanwezige coördinaten, grenzen en meridianen ontdekken en zichtbaar maken. Ze maakte een serie werken over het exacte midden van elk continent, over de evenaar en de poolcirkel; aankomende herfst volgt ze de migratieroute van de zeevogel de Noordse Stern. Deze vogel overbrugt jaarlijks de gehele aarde en legt op zijn trek van Noord- naar Zuidpool een route af van wel 50.000 tot 80.000 kilometer. In tussentijdse presentaties laat ze de bewegingen van de Noordse Stern zien in de vorm van video’s, foto’s, migratiekaarten en dagboekfragmenten. Het afgelopen half jaar woonde ze in Beijing. Voor de Land Art Biënnale in Mongolië van 2014 reisde ze samen met een schaap van China naar Mongolië.

Ewoud van Rijn (1967) schetst in zijn monumentale geschilderde tekeningen op papier een fantasierijke wereld. Zijn tekeningen verbeelden vaak de ‘dood’ van de schilderkunst, maar ook de redding dankzij een muze die met gebiedende teksten uit spetterende waterbeelden verrijst en de (schilder)kunst nieuw leven inblaast. We zien onherbergzame eilanden met feeën, maniëristische nimfen en lichamen in voortschrijdende staat van ontbinding. Meer recentelijk heeft zijn belangstelling zich verlegd naar neoreligieuze bewegingen, in het bijzonder Wicca. Van Rijn ziet een verband tussen het hedendaagse kunstenaarschap en de Wicca’s die bestaande religieuze tradities vrijelijk omvormen tot nieuwe mythische verhalen en performatieve rituelen. In een mix van teksten, tekeningen, sculptuur en performances onderzoekt hij het gebied waar beeldende kunst en esoterisch gedachtegoed elkaar overlappen en leiden tot culturele kruisbestuiving. Het werk van Van Rijn bevindt zich in privé- en museumcollecties in Europa en de Verenigde Staten.

Lidwien van de Ven (1963) bespeelt en onderzoekt de menselijke kijk- en interpretatie-gewoonten. Haar installaties, foto- en videowerken cirkelen rond motieven als verwachting, conditionering, intuïtie, associatie, verbeelding en werkelijkheidsvervorming. Ze is vooral geïnteresseerd in domeinen als religie, politiek en het mediatieke beeld. Zowel in aanpak als in research is haar werkwijze vaak journalistiek te noemen. Hoewel haar beelden niet per se fotojournalistiek te noemen zijn, legt ze vaak actuele politieke gebeurtenissen vast die ook in de massamedia verschenen. Haar werken tonen juist datgene wat zich buiten beeld van het nieuws bevindt. Hiervoor reist ze vooral veel in Europa en het Midden-Oosten en volgt ze vaak dezelfde paden als journalisten terwijl ze vragen verkent over representatie en de werking van beeldperceptie. Haar werk is uitgebreid getoond in belangrijke internationale kunstencentra, waaronder Kunsthalle Fridericianum tijdens Documenta 12 (2007).

De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes. De stichting stelt zich onder meer een gunstig Rotterdams kunstklimaat ten doel. De Dolf Henkes Prijs 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Henkes, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht.