Gepubliceerd op:

16 augustus 2014

Poetry oprichter Martin Mooij (83) overleden


Martin Mooij overleden

Martin Mooij is dinsdag 12 augustus in zijn slaap overleden. Mooij was een van de oprichters van Poetry International. Tevens was Mooij lange tijd hoofd Letteren van de Rotterdamse Kunststichting, de voorloper van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Mooij wist de grootste dichters naar Nederland te halen en zette Rotterdam als poëziestad op de kaart.

Martin Mooij stond aan de wieg van Poetry International. In 1969 maakte hij samen met Adriaan van der Staay, directeur van de Rotterdamse Kunststichting, een reis naar Londen om er het internationale poëziefestival bij te wonen. Dat inspireerde hen zo dat Mooij vervolgens zes maanden kreeg om in De Doelen een Nederlandse variant op te zetten. Tijdens de eerste editie van het Rotterdamse festival traden dichters op als Eugène Guillevic, Zbigniew Herbert en Sir Eric White in de kleine zaal van De Doelen.

(Inter)nationale dichters
Al snel groeide het evenement uit tot één van de meest toonaangevende poëziefestivals ter wereld. Een imposante reeks (aanstaande) Nobelprijswinnaars kwam naar het festival, dat razendsnel naam maakte. De Chileen Pablo Neruda trad er op, net als Seamus Heaney, Joseph Brodsky, Zbigniew Herbert, Breyten Breytenbach. Vaak werden ze geflankeerd door Nederlandse kopstukken als Rutger Kopland, Jules Deelder en Remco Campert.

In Rotterdam verrijst de Toren van Babel
Allen Ginsberg schreef in 1979 een gedicht voor Mooij, dat Simon Vinkenoog dadelijk vertaalde. „In Rotterdam verrijst de Toren van Babel/ niet-gebombardeerd in de regenhemel/ vandaag vele babbelende tongen/ doen hun beklag onder grijze wolken./ Een Indonesische dichter kwam zingend uit zwarte gevangenis/ Een dichter uit Oost-Berlijn moppert medeklinkers/ Een of twee dichters uit Rusland in stilte afwezig.”

Poëzie voor iedereen
Ook diverse andere activiteiten op het gebied van poëzie, kwamen uit de koker van Mooij. Zo richtte hij eind jaren negentig een kinderversie van het festival, sinds 2000 wordt de Dichter des Vaderlands gekozen en staat er op alle Rotterdamse vuilniswagens een dichtregel. Poetry Park – gedichten, verhalen en muziek uit alle windstreken, gelezen bij het standbeeld van Hendrik Tollens – groeide later uit tot het Dunya Festival.

27 jaar Poetry
In 1996 nam Mooij op zijn vijfenzestigste na 27 jaar afscheid van Poetry International. Samen met Remco Campert richtte hij daarna de stichting Poets of All Nations (PAN) op. Mooij, in 1930 in de Rotterdamse wijk Spangen geboren, was ook publicist en vertaler Duits. Hij vertaalde onder meer werk van Bertolt Brecht, Martin Walser en Horst Bienek.

Bron: Literatuurplein, NRC Handelsblad