Gepubliceerd op:

20 juni 2014

Hendrik Chabot Prijs 2014 naar Bik Van der Pol


Bik van der Pol Foto: Tarlis Schneider/indicefoto

De Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunsten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is dit jaar toegekend aan het Rotterdamse kunstenaarsduo Bik Van der Pol. De jury bestond uit Jan van Heemst (voorzitter), Karin Arink, Maaike Gouwenberg, Geert Mul, Piet de Jonge en Pieter Vos. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden. Burgemeester Aboutaleb zal de prijs op 16 januari 2015 in het Stadhuis te Rotterdam uitreiken.

De Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunsten werd in 1965 door het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam ingesteld. De prijs is bestemd voor beeldende kunstenaars die wonen en/of werken in het Rijnmondgebied.

Bik Van der Pol
Liesbeth Bik (1959) en Jos van der Pol (1961) werken sinds 1994 samen als Bik Van der Pol. Zij werken vaak op locatie, (her)gebruiken of reactiveren soms werk van anderen en springen in op maatschappelijke actuele kwesties. De bezoeker wordt actief betrokken bij hun kunst. Het kunstenaarsduo wordt overal ter wereld gevraagd voor tentoonstellingen en projecten.
www.bikvanderpol.net

Uit het juryrapport
‘Bik van der Pol legt een bewonderenswaardige daadkracht aan de dag. Projecten à la Bik van der Pol zijn altijd tot de verbeelding sprekende fora waarop zich een intense uitwisseling van ideeën afspeelt. Deze kunst geeft dus steevast te denken. Maar wie zou concluderen dat de jury met name pure verstandelijkheid waardeert, heeft het mis. Bedachtzaamheid gaat bij Bik van der Pol gepaard met fijnzinnige ironie. En het is juist die ironie die deze aanpak zo onweerstaanbaar maakt.’