Gepubliceerd op:

18 juni 2014

Dansateliers Rotterdam bundelt krachten met 4 talentontwikkelaars in nieuw dansnetwerk


Vijf talentontwikkelaars voor de dans – Dansateliers (Rotterdam), Dansmakers (Amsterdam), DansBrabant (Tilburg), Random Collision (Groningen) en Generale Oost (Arnhem) – roepen gezamenlijk een netwerk in het leven: Moving Futures. Met dit netwerk willen zij opkomend choreografisch talent de kans geven zich verder te ontwikkelen, meer speelmogelijkheden creëren en kennis delen. In het najaar zal dit netwerk voor het eerst naar buiten treden met een festival: Moving Futures Festival.

Deze vijf (talent)ontwikkelaars in de dans bundelen hun krachten om zo jong choreografisch talent te steunen. Dans leek de laatste decennia steeds verder in zichzelf gekeerd te raken, nu is er een generatie opgestaan die zich uiterst bewust is van de omgeving, nadenkt over context en publiek en organisch verbindingen legt met de samenleving. Dit bewustzijn is het uitgangspunt van Moving Futures: er wordt dans gemaakt die zich uitspreekt over hedendaagse kwesties, dans die er toe doet en dat mag gezien worden.
De samenwerking tussen de vijf partners zorgt ervoor dat versnippering in de talentontwikkeling in de dans op een cruciaal niveau wordt voorkomen. Gezamenlijk wordt er geïnvesteerd in makers die bijdragen aan een pluriform en kwalitatief sterke aanwas voor het nationale dansveld. Voor de makers betekent deze krachtenbundeling dat hun netwerk direct bestaat uit vijf partners, dat zij langere lijnen kunnen maken en in meerdere steden bekendheid krijgen bij podia en publiek.

Moving Futures Festival is een nieuw reizend festival dat vijf steden in Nederland aandoet met dans van aanstormend choreografie-talent. Dansmakers die zich durven uit te spreken over hedendaagse kwesties, die raakvlakken zoeken in menselijk gedrag, filosofie en wetenschap en het publiek uitdagen met hun voorstellingen, installaties, lezingen, workshops, danswandelingen, -diners en -feestjes.

Tijdens het festival zal werk te zien zijn van o.a. Cecilia Moisio, Arno Schuitemaker, Jelena Kostic, Giulio D’Anna, Fernando Belfiore, Connor Schumacher en Jasper van Luijk. Daarnaast zal elke stad samenwerking zoeken met locale partners voor verankering met het locale culturele publiek. De ‘think national, act local-aanpak’ die in de basis van de programmeringsopzet is ingebakken, is ook meteen een van de zaken die dit Moving Futures festival onderscheidend maakt.

Meer informatie over het netwerk, het festival, deelnemende theaters en kaartverkoop vindt u binnenkort op: www.movingfutures.nl

FESTIVAL LOCATIES EN DATA

Amsterdam
9 t/m 12 okt 2014
Locaties: Theater Bellevue, Melkweg Theater, SSBA Salon, De Balie en Dansmakers aan ’t IJ

Tilburg
15 t/m 17 okt 2014
Locatie: De NWE Vorst

Drachten
24 t/m 26 okt 2014
Locatie: Schouwburg De Lawei

Rotterdam
31 okt t/m 2 nov 2014
Locatie: Rotterdamse Schouwburg

Arnhem
6 t/m 8 nov 2014
Locaties: Schouwburg Arnhem en Theater aan de Rijn