Gepubliceerd op:

16 juni 2014

Prix de Rome architectuur 2014 gaat over straat in Rotterdam


Het Mondriaan Fonds heeft vandaag aan de kandidaten voor de Prix de Rome architectuur 2014 de opdracht voor de eindronde bekend gemaakt. De jury, bestaande uit Ellen van Loon, Adriaan Geuze, Cathelijne Nuijsink, Saskia van Stein, William Lim en voorzitter Birgit Donker, hebben een opdracht geformuleerd voor een gebied in Rotterdam. Onder de kandidaten bevindt zich één Rotterdamse architect.

Opdracht Prix de Rome architectuur 2014
De fictieve opdracht spitst zich toe op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. De locatie kent een rijke geschiedenis die terugvoert tot de 13e eeuw toen in de rivier de Rotte een dam werd aangelegd waarop de stad Rotterdam is ontstaan. Tegenwoordig is het een gefragmenteerde plek waar nieuwbouw, oudbouw, een drukke winkelstraat, een gedeelte met veel leegstand, een grote openlucht markt en gecompliceerde infrastructuur elkaar ontmoeten in de schaduw van de Laurenskerk en binnenkort ook van een door woningen overdekte markthal. De genomineerde architecten worden uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat, van Coolsingel tot Oostplein, als een levendige stadsstraat met gemengde functies. Ter hoogte van de Binnenrotte wordt gevraagd om een interventie die de oude dam beleefbaar maakt en die een link met de historie van Rotterdam zal weten te leggen.

De kandidaten die zich de komende drie maanden over de opdracht zullen buigen zijn:
> landschapsarchitect Steven Delva
> architect Florian Idenburg
> architect Marieke Kums (Rotterdam)
> landschapsarchitect Kees Lokman
> architect Donna van Milligen Bielke
> stedenbouwkundige Jasper Nijveldt,
> architect Tim Prins
> architecten Max Cohen de Lara en David Mulder (XML).

Elke kandidaat heeft tot 15 september 2014 om aan de opdracht te werken. De genomineerden krijgen een werkbudget en kunnen tijdens de werkperiode gebruik maken van de kennis en de faciliteiten die Het Nieuwe Instituut aanbiedt.

De inzendingen van alle genomineerden zijn van 15 oktober tot en met 14 december 2014 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Op 15 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking, waarbij ook de publicatie van NAi010 uitgevers wordt gepresenteerd.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode aan de American Academy in Rome. De Prix de Rome architectuur werd eerder gewonnen door o.a. Olv Klijn (2010), Adriaan Geuze (1990), Wim Quist (1958) en Cornelis van Eesteren (1921).