Gepubliceerd op:

5 juni 2014

Rotterdammers op Internationale Architectuur Biënnale Venetië


Op 7 juni gaat de 14de Internationale Architectuur Biënnale Venetië van start. Behalve de Rotterdamse architect Rem Koolhaas – hoofdcurator van de internationale tentoonstelling van La Biennale di Venezia – zijn er nog veel meer Rotterdammers aanwezig op het prestigieuze architectuurevenement.

Rem Koolhaas hoofdcurator
“Fundamentals is een biënnale over architectuur en niet over architecten.” Dat is het statement van architect Rem Koolhaas voor de 14e Architectuur Biënnale. Koolhaas kiest met ‘Fundamentals: Absorbing Modernity 1914-2014’ voor de architectuur en betekenis van fundamentele bouwelementen. “De nadruk zal liggen op het verleden – op de fundamentele elementen van de architectuur (de deur, de vloer, het plafond, enz.) die door iedere architect gebruikt worden, waar en in welke tijd dan ook, en op de evolutie van nationale architectuurstijlen in de laatste honderd jaar.”

Nederlandse bijdrage door Het Nieuwe Instituut
Het in Rotterdam gevestigde Nieuwe Instituut verzorgt de Nederlandse deelname aan de biënnale van Venetië. Architect Jaap Bakema staat centraal in het Nederlandse paviljoen. ‘Open: A Bakema Celebration’ biedt kritische reflecties op het idee van de open samenleving aan de hand van het werk en onderzoek van Jaap Bakema.

 Meer informatie

Fototentoonstelling Bas Princen
De Rotterdamse fotograaf Bas Princen heeft voor La Biennale een tentoonstelling gemaakt over de rijke architectuurgeschiedenis van Italië, van de tijd van de Romeinen tot de Renaissance en de moderne architectuur van de jaren ’60 en ’70 uit de vorige eeuw. Princen heeft voor deze tentoonstelling details van de Sala dei Nove gefotografeerd met de belangrijke fresco ‘An allegory of good and bad governance’, geschilderd door Ambrogio Lorenzetti.

 Meer informatie

Vorm-Contravorm | Bekkering Adams architecten
Het Rotterdamse bureau Bekkering Adams Architecten ontwikkelde de tentoonstelling ‘FUNDAMENTALS: Vorm-Contravorm’ voor de Architectuur Biënnale. De tentoonstelling sluit aan bij het hoofdthema van de biënnale ‘Fundamentals’, waar de betekenis van fundamentele bouwelementen in de architectuur zoals de deur, de muur of het raam centraal staan. De bijdrage van Bekkering Adams Architecten bestaat uit een installatie die zich richt op de definitie en perceptie van ruimte.

Meer informatie

Crimson Architectural Historians curator Britse paviljoen
FAT Architecture en het Rotterdamse Crimson Architectural Historians zijn dit jaar verantwoordelijk voor het Britse paviljoen op de Biennale. ‘A Clockwork Jerusalem’ toont hoe door een mix van het internationale Modernisme en typisch Britse culturele elementen, zoals de romantiek, het sublieme en het pastorale een typisch Britse vorm van modernisme ontstond.

Meer informatie

14e architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia
7 juni 2014 t/m 23 november 2014
http://www.labiennale.org/en/architecture/exhibition/14iae/