Gepubliceerd op:

5 juni 2014

Rotterdam en Dordrecht winnen architectuurprijzen


Centraal Station Rotterdam

De omgeving van Rotterdam Centraal heeft woensdag 4 juni 2014 een Gulden Feniks gewonnen. Ook het Energiehuis in Dordrecht en de Fenixloods II in Rotterdam kregen de architectuurprijs toegekend. Daarnaast ontving Rotterdam Centraal een StiB Award.

De NRP Gulden Feniks wordt ieder jaar uitgereikt aan architectuurprojecten die ‘een inspiratie zijn voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.’ Dit jaar waren er vier categorieën. Regio Rijnmond sleepte drie van de vier prijzen in de wacht.
De StiB Award is een onderscheiding voor Steden in Beweging. Met de jaarlijkse StiB Award belonen de WPM Groep (Retail, Offices en Development Groep) en het medium Vastgoedmarkt die gemeente met de meest succesvolle, recent voltooide gebiedsversterking binnen Nederland. In aanmerking komen projecten die op een onderscheidende manier bijdragen aan het intensiveren van de vitaliteit en de dynamiek van een stad.

Rotterdam Centraal
Het Rotterdam Centraal Station en omgeving won in de categorie gebiedstransformatie. Volgens de jury van de NRP bouwde Rotterdam ‘een van de mooiste stations van Europa’.

Daarnaast is Rotterdam Central District  uit bijna vijftig aanmeldingen winnaar geworden voor de StiB Award, De jury van de STiB Award was vooral onder de indruk van de inrichting van de openbare ruimte en de manier waarop de verbinding met de stad is gemaakt.

Energiehuis Dordrecht
Het Energiehuis in Dordrecht won in de categorie transformatie. De voormalige energiecentrale uit 1905 werd na dertig jaar leegstand nieuw leven ingeblazen. Er zitten onder meer een poppodium, muziekschool en jeugdtheaterschool in het pand. De jury noemt het pand ‘een voorbeeld voor de rest van Nederland’.

Fenixloods II in Rotterdam
De Fenixloods II won in de nieuwe categorie ‘low budget, high impact’. De loods op Katendrecht werd vorig weekend geopend. Het gaat om een alternatieve markthal waar verschillende ondernemers ‘eerlijke produkten’ verkopen en maken. Ze hebben kaas, brood, groente, vlees, bier, cider en vintage meubeltjes.

bericht (deels) overgenomen van Rijnmond.nl