Gepubliceerd op:

4 juni 2014

Innovatieve en ambitieuze Rotterdamse bedrijven onder de winnaars van de wereldwijde ontwerpcompetitie ‘Rebuild bij Design’


De Amerikaanse minister van Infrastructuur Shaun Donovan maakte gisteren de winnaars bekend van de wereldwijde ontwerp competitie ‘Rebuild by Design’. Daarin werd bedrijven gevraagd stedenbouwkundige oplossingen te bedenken voor de stijgende zeespiegel en orkanen die New York en New Jersey bedreigen.

Rotterdamse kennis
De Rotterdamse kennis over adaptatiestrategieën betaalt zich uit; onder de winnaars zijn enkele zeer innovatieve en ambitieuze Rotterdamse bedrijven. Na de verwoestende orkaan Sandy, die eind oktober 2012 over New York en New Jersey raasde en daar een spoor van dood en vernielingen achterliet, riep president Obama het Hurricane Sandy Rebuilding Task Force in het leven. De Taskforce mocht 920 miljoen dollar verdelen onder de winnaars van de internationale ontwerpcompetitie.

Rotterdamse inbreng
De Rotterdamse ontwerpbedrijven ZUS, 75B en DE URBANISTEN werken samen met het toonaangevende Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan het New Meadowlands project voor New York en New Jersey. Zij krijgen 150 miljoen dollar voor hun innovatieve en veelomvattende plan voor overstromingsdistricten met voor ieder district een eigen infrastructuur en rampenplan.

Stedelijke innovatie
Het Rotterdamse architectenbureau OMA van architect Rem Koolhaas ontvangt een bijdrage van 230 miljoen dollar voor het prestigieuze project ‘Resist, Delay, Store, Discharge: A Comprehensive Strategy for Hoboken’. Met een ingenieus systeem van waterpompen, wateropslag en ingrepen in het landschap moet dat Jersey City, Hoboken en Weehawken beschermen tegen de stijgende waterspiegel.

Enorme groene berm om Manhattan
Ingenieursbureau ARCADIS, dat ook een kantoor in Rotterdam heeft, maakt ook deel uit van een van de winnende teams. Het ‘Big Team’ heeft groen licht gekregen voor een gigantisch project, ‘Big U’, dat Manhattan gaat beschermen tegen overstromingsgevaar. Met een zestien kilometer lange berm om het stadsdeel ontstaat een ring van parken en wandelroutes tussen het water en de stad. Voor het project is 335 miljoen dollar uitgetrokken.

Schone, natuurlijke en veilige baaien
Veel van de winnende teams bestaan uit samenwerkingen tussen verschillende internationale bureaus en bedrijven. Zo ook het Interboro Team, waarin onder meer het Rotterdamse Palmbout en de Rebel Group deelnemen. Het team werkte aan het voorstel ‘Living With the Bay’ in Nassau County, Long Island en zet daarmee in op veilige, schone en natuurlijke baaien aan de kust van Long Island, waar het goed wonen is. Het kreeg daarvoor 125 miljoen dollar toegekend.

Kennis vermarkten
Rotterdam staat al enige tijd in de internationale schijnwerpers als het gaat om innovatieve manieren om met klimaatveranderingen om te gaan. Zo bezochten cameraploegen van CNN, BBC, en CBS de havenstad en werd de Rotterdamse Adaptatiestrategie in diverse internationale dagbladen uitgebreid besproken. Ook startte Rotterdam in 2008, onder de vlag van de C40, het netwerk Connecting Delta Cities, waarbinnen kennis wordt uitgewisseld over klimaatadaptatie. Met vijf van de dertien deelnemende wereldsteden heeft Rotterdam inmiddels een nauwe samenwerking. Het delen van kennis en ervaring is daarin een belangrijke factor. Ook ontvangt Rotterdam geld van de Amerikaanse Rockefeller Foundation om de weerbaarheid van de stad te vergroten.

Aanvullende informatie

Meer informatie over de competitie en de winnende projecten vindt u op de website van de ontwerpcompetitie ‘Rebuild by Design’.