Gepubliceerd op:

26 mei 2014

“Rozet” in Arnhem van Rotterdams bureau Neutelings Riedijk architecten wint BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014


Rozet, BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014


Het cultuurhuis Rozet mag zich het Beste Gebouw van het Jaar 2014 noemen. De in Rotterdam gevestigde ontwerpers, Neutelings Riedijk architecten, zijn erin geslaagd met het gebouw een vergeten plek nieuw elan te geven. ‘Het publiek voelt zich duidelijk thuis in het “Arnhems blonde” gebouw dat van acht uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds leeft’, aldus de jury. Juryvoorzitter Paul Schnabel heeft de prijs dinsdag 20 mei overhandigd. Rozet won van de in totaal 250 inzendingen en zeven genomineerden.

Uit het juryrapport
‘De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet – vernoemd naar de geveldecoratie – heeft Neutelings Riedijk de “puzzel” subliem opgelost. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten.’

Rozet wint nipt van het Rijksmuseum als genomineerde in dezelfde categorie. De jury gaf de overwinning aan Rozet vanwege de meervoudige waarde van het gebouw. Niet alleen in de eigen categorie Identiteit & Icoonwaarde sprong Rozet eruit, maar ook in de categorieën Leefbaarheid & Sociale Cohesie en in Stimulerende Omgevingen zou Rozet niet misstaan.

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014
De BNA heeft als branchevereniging met de nieuwe opzet van BNA Beste Gebouw van het Jaar nog nadrukkelijker gekozen voor de opvatting dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor de naam Beste Gebouw.

Het draait bij Beste Gebouw van het Jaar om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het gebouw is vooral ‘integraal’ goed.