Gepubliceerd op:

23 mei 2014

VN maakt “Radicale Vernieuwers 2014” bekend


Radicale Vernieuwers (cover Vrij Nederland #21)

Een jury onder leiding van ontwerper Daan Roosegaarde heeft uit meer dan 200 inzendingen de 14 beste vernieuwers van het jaar gekozen. De radicale vernieuwers zijn mensen en organisaties die hun ideeën over sociale en duurzame vernieuwing in de praktijk brengen, vaak tegen de stroom in. Vrij Nederland (VN) maakt de winnaars van deze tweede editie bekend, verdeeld in drie categorieën.

1. Radicale vernieuwers van het jaar

 – Guido Staveren van Dijk is de drijvende kracht achter Moyee Coffee. Hij wil de koffiehandel op z’n kop zetten door ook te branden en te mengen in landen, die gewoonlijk slechts de bonen uitvoeren. Hij is begonnen in Ethiopië.

– Claire Vlug en Sigrid van de Poel werken bij de Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Zij hebben de zorg drastisch hervormd waardoor gezinnen nu te maken krijgen met één plan van aanpak en één hulpverlener.

– Niek van Hengel en Jip Pulles zijn de oprichters van Granny’s Finest in Rotterdam. Grootmoeders haken en breien kleding van jonge mode-ontwerpers. Het is een duurzaam kledingmerk en handwerkclub tegelijk.

– Joost de Kluijver haalt met Closing the loop afgedankte mobieltjes terug uit enkele landen in Afrika om ze hier te kunnen recyclen. Hij werkt daarbij nauw samen met schroothandelaren in Kenia, Oeganda, Ghana en Nigeria.

– Jan Mokkenstorm is psychiater en zette 113Online op. Dit is een online platform voor zelfmoordpreventie, bemand door vrijwilligers en psychologen. ‘Praten is essentieel, luisteren zonder oordeel ook.’

2. Radicale vernieuwers van de toekomst

– Hasmik Matevosyan is een jonge kledingontwerpster die voor de modewereld een ontwerpsysteem en businessmodel bedacht om kleding duurzaam te kunnen produceren.

– Matthijs Guichelaar, Remco Wileke en Aart van Veller zijn de mannen vanVandebron. Zij bieden consumenten de mogelijkheid groene stroom direct van de producent te kopen.

– Twaalf jeugdhulporganisaties richten Sam op, een digitaal platform waar ouders en jongeren terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Bezoekers kunnen rechtstreeks in contact komen met de hulpverlener die zij zelf kiezen.

– Siemen Cox en Mark Slegers hebben in het vroegere Rotterdamse zwemparadijs Tropicana hun eigen, volledig duurzame oesterzwammenkwekerij opgericht, RotterZwam groeit op een voedingsbodem van koffiedrab en schillen.

– Adrian de Groot Ruiz wil met True Price ook de sociale en milieukosten van producten zichtbaar maken. Daarmee kunnen bedrijven zich ook transparanter tonen tegenover bewuste consumenten.

3. Radicale vernieuwers oeuvreprijs

–  Mark Woerde is een sociale reclamemaker . Hij maakt ‘wereldverbeterende’ campagnes. Een van zijn laatste projecten was ‘Sweetie’ , het virtuele meisje dat Terre des Hommes inzette om pedofielen online te ontmaskeren.

–  Stef van Dongen richtte in Rotterdam ‘Enviu’ op. Een platform dat veelbelovende ondernemingen met een duurzame, sociale ambitie helpt hun plannen uit te voeren. Enviu is actief in dertig landen.

– Johan Idema wil mensen op een andere, actieve manier naar beeldende kunst laten kijken. Zo organiseerde hij in de Amsterdamse Stadsschouwburg ‘een voorstelling’ waarbij verschillende schilderijen werden gepresenteerd.

– Mieke van Heesewijk en Josien Pieterse richtten ‘Netwerk Democratie’ op om democratische vernieuwingen te bevorderen. Zo waren zij betrokken bij de oprichting van Publeaks, waar klokkenluiders anoniem informatie met de media kunnen delen.

 

Alle Radicale vernieuwers staan deze week uitgebreid in Vrij Nederland #21, verkrijgbaar vanaf 22 mei 2014.

Radicale vernieuwers is een initiatief van Vrij Nederland en Kennisland, denktank voor sociale vernieuwing, en wordt ondersteund door Stichting DOEN, fonds voor duurzame, culturele en sociale initiatieven.

De jury bestond uit: Daan Roosegaarde, Chris Sigaloff (Kennisland), Frits van Exter (Vrij Nederland), Maurice Specht (sociaal ondernemer) en Martine Postma (Repair Café, Radicale vernieuwer 2013).