Gepubliceerd op:

21 mei 2014

SIR leent “De Miereneter” van Calder uit aan Rijksmuseum


Le Tamanoir, Alexander Calder

Sculpture International Rotterdam (SIR) leent ‘le Tamanoir ‘ van Alexander Calder voor enkele maanden aan het rijksmuseum.
In samenwerking met de Calder Foundation worden grote sculpturen uit musea en privécollecties vanuit Europa en de VS in de tuinen van het Rijksmuseum tentoongesteld. De tentoonstelling is de tweede in een reeks van jaarlijkse internationale beeldententoonstellingen die de komende vier jaar in de tuinen van het Rijksmuseum wordt gehouden.

Le Tamanoir in het Rijksmuseum
De belangstelling voor De Miereneter (Le Tamanoir) uit de collectie van SIR (onderdeel van CBK Rotterdam) is groot. Op 21 mei wordt de Miereneter als proloog voor de Beeldententoonstelling Alexander Calder (21 juni t/m 5 oktober) in de tuinen van het Rijksmuseum geplaatst. Le Tamanoir reist op 21 mei van Düsseldorf – waar het tentoonstelling Alexander Calder: Avantgarde in Bewegung in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te Düsseldorf – naar de tuinen van het Rijksmuseum.

SIR en Hoogvliet willen deze sculptuur zo nu en dan met de wereld delen, om het vervolgens weer op het kalme grasveld in Hoogvliet te plaatsen aan de Avelinge en Venkelweg.

Over Le Tamanoir
De gemeente Rotterdam kocht Le Tamanoir in 1965 voor de nieuwbouwwijk Hoogvliet bij Galerie Maeght in Parijs. Le Tamanoir maakt deel uit van de collectie Sculpture International Rotterdam, de collectie internationale kunstwerken in de publieke ruimte van Rotterdam. Le Tamanoir is het enige monumentale werk van Alexander Calder in Nederland. Samen met de Henry Moore, de Naum Gabo, Erasmus, en de Zadkine in de collectie van SIR, behoort dit kunstwerk tot de meest waardevolle sculpturen in de openbare ruimte van Nederland. Een team van specialisten bereidde de reis en het verblijf van Le Tamanoir in de tuinen van het Rijksmuseum voor.