Gepubliceerd op:

7 mei 2014

Pleidooi voor cultuur op de ontwikkelingsagenda Verenigde Naties


UNESCO Directeur-Generaal Irina Bokova, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Jan Eliasson en president van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties H.E. Khaled Khiari willen dat cultuur een stevige plek krijgt in de ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties. Cultuur is volgens hen een verbinder en aanjager van sociale, economische en ecologische ontwikkeling en helpt bij wederopbouw en verzoening na conflicten.

Tijdens een speciale bijeenkomst in New York onderstreepten diverse sprekers en landen aan de hand van cases en onderzoek de waarde van cultuur voor een duurzame sociale, economische en ecologische ontwikkeling van landen. Daarbij waren cases over cultureel erfgoed, creatieve industrie, duurzaam toerisme en culturele infrastructuur. Volgens president van de Algemene Vergadering Khiari is cultuur ‘the thread that binds together the social fabric of our societies’.

Tijdens de bijeenkomst kwam ook ter sprake hoe cultuur een rol kan spelen bij de bestrijding van armoede en sociale ongelijkheid en het onder de aandacht brengen van mensenrechten. De Ministers van Cultuur van Turkije en Brazilië vertelden hoe een sterke creatieve economie een onuitputtelijke bron was voor duurzame economische ontwikkeling. De Secretaris-Generaal van de UN World Tourism Organization toonde bovendien hoe cultuurtoerisme kan bijdragen aan een duurzame economie met meer banen én een betaalbaar behoud van erfgoed.

Lees meer…