Gepubliceerd op:

18 april 2014

Rotterdamse projecten geselecteerd voor bijdrage Matchingsfonds SWE400NL


Tryater speelt Fabelkrêft in de Culturele Hoofdstad van Europa 2014 Umeå. Beeld Jelle F. Post

In totaal zijn tien projecten  geselecteerd voor een cultureel programma bij de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden. Het in Rotterdam gevestigde De Player is geselecteerd en maakt samen met Zweedse beeldend kunstenaars en geluidskunstenaars een live-programma en realiseert een workshop en expositie rondom vinyl releases in Fylkingen, Stockholm. Ook architectenbureau MVRDV is geselecteerd met een project. Samen met het Zweedse bureau ANA architecten realiseert Culinaire Architectuur seminars en tentoonstellingen over de architectuur van de woningbouw in Örebro, Göteborg, Malmö en Stockholm. Hierbij zijn ook de architectenbureaus ONIX en MVRDV betrokken, evenals LOLA landscapes architects.

Op initiatief van de Nederlandse ambassade in Stockholm en de Zweedse ambassade in Den Haag vindt in 2014 de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen plaats. Onderdeel van de viering is een cultureel programma in de periode september-oktober. Meer over dit programma is te vinden op www.swe400nl.com.

Met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken is bij Dutch Culture een bescheiden matchingsfonds beschikbaar voor het mogelijk maken van een gebundelde culturele presentatie in Zweden. Naar aanleiding van een oproep in februari ontving DutchCulture 31 projectvoorstellen.

In twee ronden heeft de programmaraad in totaal tien projecten geselecteerd die met een bijdrage uit het Matchingsfonds gerealiseerd kunnen worden.
Bij de selectie heeft de programmaraad zich laten leiden door overwegingen van kwaliteit, diversiteit, en actualiteit. De geselecteerde projecten vormen een waaier van activiteiten, verdeeld over diverse disciplines. Ze zijn gerelateerd aan de actuele culturele praktijk en deels ook aan actuele beleidsthema’s in beide landen.

Geselecteerde projecten

Architectuur

Samen met het Zweedse bureau ANA architecten realiseert Culinaire Architectuur seminars en tentoonstellingen over de architectuur van de woningbouw in Örebro, Göteborg, Malmö en Stockholm. Hierbij zijn ook de architectenbureaus ONIX en MVRDV betrokken, evenals LOLA landscapes architects.

Beeldende Kunst
Jonge beeldend kunstenaars, vormgevers en musici uit Nederland en Zweden ontmoeten elkaar gedurende vier weken in een samenwerkingsproject van Plan B en Krets-Malmö, uitlopend in een gezamenlijke presentatie.

Dans
Nederlands Danstheater presenteert werk van de Zweedse choreografen Alexander Ekman en Johan Inger in Dansens Hus Stockholm en verzorgt masterclasses aan de Balett Akademien.

Jazz
Boi Akih verzorgt optredens en masterclasses in Lund, Malmö en Göteborg.

Jeugdtheater
Tryater speelt Fabelkrêft in een serie schoolvoorstellingen en openbare voorstellingen in Europese Culturele Hoofdstad Umeå.

Opera
De Nederlandse Reisopera en Göteborg Opera coproduceren een opera met Zweeds en Nederlands jong talent: La Serva Padrona van Pergolesi, voorafgegaan door The Telephone van Menotti.

Performance
Het in Rotterdam gevestigde De Player maakt samen met Zweedse beeldend kunstenaars en geluidskunstenaars een live-programma en realiseert een workshop en expositie rondom vinyl releases in Fylkingen, Stockholm.

Kunst en technologie

Dropstuff – THE BRIDGE: Via grote schermen in de openbare ruimte en met behulp van door Nederlandse en Zweedse kunstenaars en ontwerpers gemaakt interactieve games wordt een brug gelegd tussen Umeå en Amsterdam, tussen Stockholm en Den Haag.
Studenten van  AKI- ArtEZ en TU Twente/Creative Technology, ontwerpers in opleiding, nemen deel aan het International Maker Event, een artist in factory project in Olofström.

Urban Farming                
Myvillages presenteert het project Umeå Pantry als onderdeel van het  Survival Kit Festival, in samenwerking met Bildmuseet Umeå.

Alle activiteiten vinden plaats in de periode september-oktober.

Programmaraad
De bijdragen uit het matchingsfonds zijn toegekend op basis van het advies van een programmaraad, bestaande uit twee externe experts met goede kennis van Zweden: Henk Scholten, directeur Dr. Anton Philipszaal in Den Haag, en Signe Zeilich Jensen, directeur Holland Film Meeting. De Nederlandse Ambassade is Stockholm is vertegenwoordigd door Frank Schipper.

Het secretariaat van de programmaraad wordt gevoerd door DutchCulture. De programmaraad zorgt voor afstemming tussen het matchingsfonds en de Nederlandse Ambassade in Stockholm.