Gepubliceerd op:

16 april 2014

Start bouw van Het Nieuwe Paviljoen


Op 5 mei 2014 start de bouw van Het Nieuwe Paviljoen. Het Nieuwe Instituut realiseert deze zomer op eigen terrein, pal tegenover Huis Sonneveld, een tijdelijke woning naar ontwerp van architectenbureau SeARCH. Het paviljoen opent 29 mei voor het publiek en is vrij toegankelijk.

Tweejaarlijks
Het Nieuwe Paviljoen van SeARCH is het eerste in een reeks paviljoens waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt. Iedere twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), krijgt een Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus deze opdracht. In aansluiting op het programma van Het Nieuwe Instituut en dat van de IABR geven zij hun visie op de veranderende verhouding tussen binnen en buiten, het private en publieke domein, interieur en landschap en cultuur en natuur. De tweejaarlijkse opdracht voor een zomerpaviljoen valt doelbewust per keer samen met het IABR. De opdracht moet dan ook niet alleen aansluiten op de programmalijnen van Het Nieuwe Instituut, maar tegelijkertijd op de jaarthema’s van de IABR, vanuit de ambitie elkaar te versterken en de respectievelijke bezoekers een rijk en gedifferentieerd programma aan te bieden.

Het Nieuwe Instituut hoopt met deze tijdelijke interventies niet alleen voeding te geven aan de discussie over de huidige, maatschappelijke verhoudingen en de ruimtelijke uitdrukking hiervan, maar tevens het Museumpark als publieke ruimte te voorzien van positieve impulsen. Het paviljoen is dan ook vrij toegankelijk en moet één van de publieke voorzieningen vormen van het Museumpark.

Het ontwerp van SeARCH is van eind mei tot en met september tegelijkertijd aanleiding voor tal van lezingen, performances, workshops en andere publieksactiviteiten.

Meer informatie is te vinden op de website van Het Nieuwe Insitituut.