Gepubliceerd op:

16 april 2014

Kandidaten Short List Prix de Rome 2014


De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode aan de American Academy in Rome.

Het Mondriaan Fonds maakt bekend welke architecten zijn geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2014. De jury heeft besloten de volgende architecten te nomineren:

Steven Delva (1978), landschapsarchitect
Anne Holtrop (1977), architect
Florian Idenburg (1975), architect
Marieke Kums (1979), architect
Kees Lokman (1981), landschapsarchitect
Donna van Milligen Bielke (1983), architect
Jasper Nijveldt (1984), stedenbouwkundige
Tim Prins (1978), architect
XML : Max Cohen de Lara (1979) en David Mulder (1980), architecten

De lijst bevat één architecte uit Rotterdam: Marieke Kums van Studio Maks.
Bij de samenstelling van de shortlist heeft de jury gelet op de kwaliteit van het werk en de potentie die het in zich draagt om te groeien en een belangrijke bijdrage te leveren aan de architectuur in Nederland.

De negen genomineerden ontvangen een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode een door de jury uitgeschreven opdracht uit te werken. Op basis van het resultaat zal de jury de winnaar selecteren. Later dit jaar zullen de negen opdrachten worden tentoongesteld in het Nieuwe Instituut en zullen ze hun weerslag vinden in een publicatie.