Gepubliceerd op:

29 maart 2014

Rotterdamse Kunstenaar Erik van Lieshout op shortlist Nederlands paviljoen Biënnale Venetië


Erik van Lieshout

Het Mondriaan Fonds maakt bekend welke vijf plannen op de shortlist staan voor het Nederlands paviljoen op de 56ste Biënnale van Venetië in 2015. Een tentoonstelling met Rotterdammer Erik van Lieshout behoort tot de selectie.

Uiteindelijk zijn vijf plannen geselecteerd voor de shortlist:

  • Xander Karskens voor een tentoonstelling met Erik van Lieshout
  • Roel Arkesteijn voor een tentoonstelling met Ellen Gallagher
  • Frédérique Bergholtz voor een groepstentoonstelling
  • Colin Huizing en Cees de Boer voor een tentoonstelling met herman de vries
  • Hripsimé Visser voor een tentoonstelling met Rineke Dijkstra

De jury heeft gekozen voor een rijk geschakeerde selectie met onderling zeer verschillende projectvoorstellen die het meest aansluiten op de wens van het Mondriaan Fonds om relevante ontwikkelingen in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context te tonen. De kwaliteit van de kunstenaar en diens oeuvre, de reputatie van de curator, de meerwaarde van de samenwerking tussen de kunstenaar en curator en de relevantie van en verrassing in het voorstel waren daarbij doorslaggevend. De jury zegt over het voorstel van Xander Karskens: “Erik van Lieshouts interdisciplinaire kunstenaarschap staat in het voorstel garant voor een paviljoen vol rumoer en zou daarmee een interessante opvolger zijn van de poëtische presentatie van Mark Manders.”

De vijf geselecteerde curatoren hebben tot begin juni de tijd om hun plannen met de kunstenaars verder uit te werken en zullen deze eind juni aan de jury presenteren. Vervolgens zal de jury advies uitbrengen over de definitieve keuze voor de curator van de Nederlandse inzending in 2015.

De jury bestaat uit Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Saskia Bos (dean Cooper Union for the Advancement of Science and Art), Aernout Mik (beeldend kunstenaar) en Martijn van Nieuwehuyzen (curator Stedelijk Museum Amsterdam). Voorzitter zonder stemrecht is Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

Meer informatie is terug te vinden op de website van het Mondriaan Fonds