Gepubliceerd op:

12 maart 2014

New Material Award | Oproep voor inzendingen


'6:1' en 'Ceramic Paint / Collection Cornwall' Kirstie van Noort, Winnaar 2012

De New Material Award daagt kunstenaars en vormgevers uit om ontwerpen te presenteren die antwoord geven op de vragen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Nieuw materiaal of vernieuwend materiaalgebruik vormt daarbij de leidraad. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award met een geldbedrag van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow, voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld. Inzenden kan vanaf vandaag tot en met 27 juni 2014.

De New Material Award is de opvolger van de DOEN | Materiaalprijs, die in 2009 door Stichting DOEN en het Materiaalfonds in het leven is geroepen. De prijs is vanaf 2014 een samenwerking tussen Stichting DOEN, het Materiaalfonds en Het Nieuwe Instituut.

De focus van de New Material Award ligt op de ontwikkeling van nieuwe materialen en hun toepassing. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek en wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. De New Material Award is in mondiaal perspectief uniek te noemen. Niet het business model maar de artistieke en esthetische aspecten prevaleren in de beoordeling van de inzendingen. Duurzaamheid en innovatie staan daarbij hoog in het vaandel. De New Material Award wil inspireren tot het maken van ontwerpen die bijdragen aan een betere en bestendige wereld.

De winnaar van de New Material Fellow wordt door Het Nieuwe Instituut gedurende een periode van maximaal zes maanden ondersteund om zijn of haar idee verder uit te werken en onderzoek te doen naar een nieuw materiaal of innovatieve toepassing hiervan.

Deelname aan de New Material Award staat open voor kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten die in Nederland actief zijn. Kijk voor de criteria en werkwijze van de prijs en de winnaars en genomineerden van voorgaande edities op www.newmaterialaward.nl.