Gepubliceerd op:

12 maart 2014

Cultuurdebat ‘Kiezen is een Kunst’ groot succes


(C) Rene Castelijn.

Ruim 400 bezoekers bezochten het cultuurdebat Kiezen is een Kunst. En cultuurbeleid was met #KNST010 zelfs even ’trending topic’ op twitter. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en de Rotterdamse Schouwburg zijn zeer verheugd met de grote belangstelling voor het debat en het thema cultuur, stad en politiek. Dat laat zien dat kunst en cultuur in Rotterdam er toe doet. En dat is in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een krachtig signaal naar de politiek.

Vier rondes, vier keer duelleren
Antoinette Laan (VVD), Anton Molenaar (Leefbaar Rotterdam), Jos Verveen (D66), Judith Bokhove (Groen Links), Leo Bruijn (PvdA), Leo de Kleijn (SP), Danielle Knieriem (CDA) en Willem Sonneveld (ChristenUnie/ SGP). Dat waren de spelers in de politieke arena van ‘Kiezen is een Kunst’. Debatleiders Frénk van der Linden en Victor Vlam daagden hen in vier rondes uit tot spraakmakende visies op kunst en cultuur in relatie tot stad en politiek.

Geen debat zonder publiek
Geen goed debat zonder publiek. En geen relevante discussie zonder de mensen uit de sector waar het allemaal om draait. De Raad bedankt daarom de ruim 400 bezoekers voor hun aanwezigheid, energie, oplettendheid en vragen. Dankzij jullie geven we één krachtig signaal: dat kunst en cultuur er toe doet. Op naar de coalitieonderhandelingen!

Teruglezen
U kunt hier het uitgebreide verslag lezen. De Raad formuleerde na het debat zijn ‘10 aanbevelingen voor een innovatief kunst- en cultuurbeleid‘.
Onderaan deze pagina staat een fotoverslag van Rene Castelijn en een verzameling van alle tweets met #KNST010.

Vers Beton klom direct na het debat in de pen en maakte een analyse. De inhoud van het debat werd ook meegenomen in een artikel van het Reformatorisch Dagblad.

RTV Rijnmond schonk aandacht aan het debat in het programma MOOIS: “Gaan de Rotterdamse politieke partijen bezuinigingen op cultuur? RTV Rijnmond stelde deze en nog drie andere vragen aan de politici van het debat Kiezen is een Kunst:

Weet u nog niet op wie u gaat stemmen?
De Raad heeft alle cultuurprogramma’s van de grootste politieke partijen voor u op een rij gezet. Bovendien heeft de Raad een politieke debatagenda gemaakt.

Feedback
De Raad ontving veel positieve reacties op het debat. Er was ook kritiek. Victor Vlam publiceerde deze week  het artikel “Kiezers hebben niets aan debatten” in NRC Handelsblad.  Dit nemen wij mee voor een volgend debat.
Een ander punt van kritiek is dat jongeren vaker aan het woord zouden moeten. En het publiek zou sowieso jonger en cultureel diverser mogen. Deze feedback neemt de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur serieus. Daarom maakte jongRRKC onderstaande video waarin zij de politici interviewt over jonge Rotterdammers en kunst en cultuur.

Kiezen is een Kunst was onderdeel van een serie cultuurdebatten georganiseerd door de Rotterdamse Schouwburg, de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en Arminius.