Gepubliceerd op:

11 maart 2014

‘Heinekenprijs voor de Kunst’ voor videokunst Van Oldenborgh


De installatie La Javanaise van Wendelien van Oldenborgh in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, 2012. Courtesy Wilfried Lentz Rotterdam, Wendelien van Oldenborgh.

De in Rotterdam woon- en werkachtige videokunstenaar Wendelien van Oldenborgh krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst,  de belangrijkste (oeuvre)prijs voor beeldende kunst in Nederland. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vandaag bekendgemaakt. Van Oldenborgh ontvangt 100.000 euro, waarvan ze de helft moet besteden aan een publicatie of een tentoonstelling.

De tweejaarlijkse Heinekenprijs voor de Kunst wordt op 2 oktober tegelijkertijd uitgereikt met de tien Heinekenprijzen voor de Wetenschap, waarvan de winnaars volgende maand bekend worden. De prijzen worden gefinancierd door de Dr. A.H. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen. De geldprijs is hoger dan die van de prestigieuze Britse Turner Prize (40.000 pond, omgerekend 48.000 euro) en van de P.C. Hooftprijs (60.000 euro).

 

Eerdere winnaars zijn onder meer Peter Struycken en Mark Manders.

Over de bekendmaking publiceerde NRC Handelsblad op 11 maart een artikel, lees hier meer.