Gepubliceerd op:

24 februari 2014

Vlaanderen en Nederland vieren in 2015 hun nauwe culturele banden


Op initiatief van minister-president Kris Peeters en minister van Cultuur Joke Schauvliege, besliste de Vlaamse Regering vandaag om samen met Nederland 340.000 euro vrij te maken voor de verjaardag van het cultureel verdrag tussen Vlaanderen en Nederland.

Op 17 januari 2015 bestaat dat cultureel verdrag precies 20 jaar. Een passende reden voor de Vlaamse en de Nederlandse regeringen om extra aandacht te schenken aan hun culturele samenwerking. Met de viering van die verjaardag willen Vlaanderen en Nederland hun samenwerking nog versterken. Het jaar 2015 is het ideale moment om stil te staan bij het twintigjarig bestaan van dit verdrag, vanuit de ambitie om de Vlaams-Nederlandse contacten te bestendigen en te intensiveren.

Doel van de viering is op de eerste plaats om het hele palet aan culturele uitwisseling en samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland bij een groter publiek extra zichtbaar te maken en aan te sluiten bij initiatieven van culturele organisaties, instellingen en kunstenaars zelf. Een gezamenlijk Vlaams-Nederlands gelegenheidsfonds zal deze initiatieven van culturele organisaties, instellingen en kunstenaars in 2015 financieel ondersteunen. Ook zullen de Nederlandse en Vlaamse overheden voor de viering middelen ter beschikking stellen voor communicatie, en wordt een start- en slotevenement gepland. In totaal voorzien de Vlaamse en Nederlandse regering samen 340.000 euro voor deze vieringen.