Gepubliceerd op:

21 januari 2014

Gemeentelijk Cultuurcongres 2014


(C) ANP. Internationaal Filmfestival Rotterdam

Op donderdag 30 januari 2014 houdt Kunsten ’92 in samenwerking met de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en het International Film Festival Rotterdam, een congres voor vertegenwoordigers van gemeenten en provincies, kunstenaars, culturele instellingen, bedrijven en belangenbehartigers. Met ruim 450 deelnemers uit heel Nederland belooft het een vruchtbare dag te worden. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur haalde dit congres samen met het IFFR en Kunsten’92 naar Rotterdam. Goed voor de stad, goed voor het International Film Festival en de Rotterdamse cultuursector! Wethouder Cultuur Antoinette Laan opent het congres.

Met het zicht op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart, richten de sprekers en organisatoren de blik op vragen, mogelijkheden en best practices voor en in Nederlandse gemeenten.
De Nederlandse gemeenten worden geconfronteerd met grote sociale, ruimtelijke en economische opgaven. Hoe kunnen zij in de toekomst hun burgers nog een aantrekkelijke woonomgeving bieden? Welke gemeenten weten zich goed op de kaart te zetten en welke niet? En investeren we bijvoorbeeld wel of niet in cultureel vastgoed, houden we de bibliotheek wel of niet open en hoe gaan we om met burgerinitiatieven? Kan cultuur de leegstand in de binnenstad keren, verloedering in de wijk tegengaan, sociale cohesie bevorderen en de plaatselijke economie stimuleren? Hoe kunnen de nieuwe gemeenteraden, colleges en het culturele veld dit na de gemeentelijke verkiezingen het beste samen aanpakken?

Programma

Het volledige programma, inclusief werklunches en excursies is terug te vinden op de website van Kunsten ’92.
Op deze dag presentaties, debatten, werklunches en excursies met onder andere Antoinette Laan (wethouder sport en recreatie, kunst en cultuur van Rotterdam), een debat Cultuur & Economie met IFFR en VNO-NCW, excursies naar het Schieblock, de Hofbogen en naar de Witte de Withstraat. Afsluitend een borrel en mogelijkheid gratis naar een film te gaan van International Film Festival Rotterdam.
De dagvoorzitter is Ruben Maes.

Voor wie?
Vertegenwoordigers van gemeenten en provincies, kunstenaars, culturele instellingen en belangenbehartigers.

Datum & tijd
Donderdag 30 januari 2014 van 11.00 – 16.45 uur, inloop vanaf 10.00 uur

Plaats
De Doelen, Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam
De Doelen ligt op een steenworp afstand van Rotterdam Centraal Station. In het centrum van Rotterdam geldt overal betaald parkeren.

Tijdpad
10.00 uur inloop
11.00 uur aanvang
12.30 werklunches
13.30 debatten of excursies
15.30 plenaire afsluiting
16.45 uur borrel

Kunsten ’92 organiseert het Gemeentelijk Cultuurcongres 2014 in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur met medewerking van de Federatie Cultuur en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG.