Gepubliceerd op:

4 januari 2014

Europa Europa


(c) OMA, Rem Koolhaas

Overal kom je Europa tegen, juist in een stad als Rotterdam. Zo staat tijdens het International Film Festival Rotterdam het thema EUROPA centraal. Niet alleen veel Europese films maar ook o.m. Destination Europe, de tentoonstelling The State of Europe  of ENTER| Europe . Het IFFR slaagt er net als vele andere Rotterdamse cultuurinstellingen in, EU-financiering binnen te slepen. Een groot aantal Rotterdamse EU-projecten werd belicht tijdens de EU-informatiemiddag op 13 januari jl. in het kader van het nieuwe kaderprogramma Creative Europe 2014-2020. Ook het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft Europa als focus in de etalage geplaatst. Tijdens deze middag bleek weer eens dat ook cultureel Rotterdam de weg naar Brussel goed weet te vinden. Onder meer in het kader van ICT, duurzaamheid, innovatie of erfgoed. En dat levert naast mooie samenwerkingsprojecten, euro’s en prestige voor de stad op.

Daar blijft het niet bij. Het Rotterdamse gezelschap Hotel Modern is in 2014 vooral in Europa onderweg met hun voorstelling De Grote Oorlog in het kader van de herdenking 1914-1918. Ook viert een van de bijzonderste Europese kunstmanifestaties zijn 10e editie: Manifesta startte in 1996 in Rotterdam en vindt, onder leiding van Kasper König, in St. Petersburg plaats. In 2014 treedt Rem Koolhaas op als curator van de meest Europese Biënnale voor Architectuur in Venetië. En ook dat is fijn voor de stad, waar “De Rotterdam” van heinde en ver aandacht trekt.

Natuurlijk worden Europese gasten verwacht tijdens de Art Rotterdam Week met Art Rotterdam en andere beurzen, tentoonstellingen en pop-ups. Zowel op de nieuwe locatie in de Van Nellefabriek als de vertrouwde Wilhelminapier en bij tal van musea en galeries. En dat is nog maar het begin van een Europees jaar met Europese Verkiezingen in mei en de opening van het nieuwe Centraal Station, de heropening van de Kunsthal en Witte de With en TENT, waardoor nog meer Europese bezoekers zullen binnenstromen. Juist die internationale aantrekkelijkheid is de kurk waarop deze wereldstad drijft.

Inez Boogaarts, secretaris Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

(verschenen in nieuwsbrief januari 2014)