De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseert de gemeente Rotterdam over kunst- en cultuur en verbindt cultuur, stad en samenleving.

Afrofuturism Now!

Van 14 t/m 18 oktober 2015 WORM presenteert *Afrofuturism Now!* een vijfdaagse festival met de volgende generatie zwarte kunstenaars uit de VS, Afrika en de EU.

De reden voor dit festival is simpel. We werden het een beetje zat om bestookt te worden met het stereotype beeld van zwarte cultuur als straatcultuur in de blanke mainstream. Wij zagen intussen een heel ander beeld verschijnen van een wereldwijde, zelfbewuste en toekomstgerichte afrocultuur: het Afrofuturisme. Vooral in de Verenigde Staten en Afrika en ook in Europa. Samen met de vooraanstaande Amerikaanse afrofuturistische denker en activiste Rasheedah Phillips (oprichter van The Afrofuturist Affair) hebben we daarom de handschoen opgepakt. En niet zonder reden in Rotterdam, want uiteindelijk is dit de stad waar de cultuur niet meer blank is en waar de toekomst ingekleurd gaat worden door de nieuwe generatie.

Afrofuturisme is voor ons een voorbeeld hoe we met open vizier stappen zetten richting een andere wereldbeleving. Het combineert moeiteloos avantgarde, sciencefiction, pop en maatschappelijke reflectie van de zwarte diaspora. Het afrofuturisme bestaat al langer, maar is nu een globale, opkomende stroming die alle velden van kunsten, cultuur en activisme omvat en door en sterke do-it-yourself spirit gedreven is.

Het festival bevat speculatieve workshops, performances, Sciencefiction-lezingen, films, experimentele mode, video- en collagekunst, dance-events en afterparties, geluidskunst en muziek van artiesten als de gevierde King Britt en Islam Chipsy. Vele artiesten treden voor de eerste keer in Europa op.

In het buitenland is er al aandacht voor het festival. Van (Britse) The Quietus hier en Louder Than War hier. En een artikel over het afrofuturisme (door medeorganisator Florian Cramer, Willem de Kooning Academie) is in Gonzo (Circus).

Hajo Doorn (chef de mission WORM)

14-10 WEDNESDAY PROGRAMME:
– 20:00 Kick-off
Keynote & conversation by Rasheedah Phillips, The Afrofuturist Affair. Readings by Rasheedah Phillips, Camae Defstar & Ras Mashramani

– 22:00 Film
Crumbs (Ethiopia 2015, director: Miguel Llanso)

– 00:00 Afterparty
DJ Spoko

15-10 THURSDAY PROGRAMME:
– 18:00 Workshop: Collective zine making
Building a Shared World with Ras Mashramani & Rasheedah Phillips

– 20:00 Film
Afrofuturist shorts: Noise Gate (2013), Minerva Obsidian (2012),Touch (2014), Black Bodies as Conductors of Gravity (2015)

– 21:00 Concerts
Moor Mother Goddess
Marlo Reynolds
Nyfolt
Morgan Craft

– 00:00 Party
Planet Black On Track: Afronaut, Boom Boom du Terre & Dichter

16-10 FRIDAY PROGRAMME:
– 18:00 Workshop
Conflate – Sound Space with Nyfolt

– 20:00 Film
Afrofuturist shorts: Robots of Brixton (2012), Drexciya (2012), Danger Word (2013)

– 21:00 Concert
To Unprotect and Subserve: a sonic improvisation curated by King Britt. With Marlo Reynolds, Moor Mother Goddess, Nyfolt, Morgan Craft and King Britt!

– 00:00 Party
Philou Louzolo Presents Afrigalactic! With Wendel Sield, D-Ribeiro, Taylan Alan, Afrobot, & Philou Louzolo.

17-10 SATURDAY PROGRAMME:
– 15:00 Workshop
Made by AiRich: PHOTOBOOTH

– 16:00 Workshop
“Deep Space Mind – Insanity for Survival” – with Ras Mashramani

– 20:00 Readings & performance
Afrofuturist Science fiction and speculative work, with Black Quantum Futurism, Ras Mashramani (+ open mic), book signing for “Black Quantum Futurism” and “Recurrence Plot”

– 22:00 Concert and party
PANTROPICAL Presents Mutamassik, Islam Chipsy & Eek, DJ Firmeza and DJ Lilocox

– 00:00 Party
Afro DJ set at movt nr. 8: Destination Inner Space

18-10 SUNDAY PROGRAMME:
– 14:00 Workshop
Black Quantum Futurism & Time Travel with Rasheedah Phillips & Camae Defstar

– 17:00 Workshop
Conflate – Sound Space with Nyfolt

– 19:00 Film
Afrofuturist shorts: Jonah (2013), Habesha Undefined (2014), Bar Star City (preview, 2015), Wake (2012)

– 20:00 Festival wrap-up
With Rasheedah Phillips, Camae Defstar, Ras Mashramani, Nyfolt

– 21:00-23:00 Concerts
Nyfolt, Moor Mother Goddess, Young Paris

◾All day every day video installation by Charl Landvreugd – movt nr. 8: Destination Inner Space, 4-channel video.

meer Rotterdam in

Big Day Festival

Verwacht verrassing, nieuwe ontdekkingen en verbluffend spektakel. Big Day Festival is hét cultureel hoogtepunt van 2017, waar de... meer