De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseert de gemeente Rotterdam over kunst- en cultuur en verbindt cultuur, stad en samenleving.

Raadsleden

De Raad bestaat uit twaalf leden, inclusief voorzitter, en een adviserend lid. Voor de uitvoering van zijn werk heeft de Raad een ondersteunend Bureau. De Raad is onafhankelijk en geeft geen politieke, maar beleidsinhoudelijke adviezen.

Onderstaande foto’s zijn genomen door Tineke de Lange, 2014 & 2016.

Jacob van der Goot

voorzitter

Jacob van der Goot (1952) was van 2004 tot 2014 voorzitter van de Bank Rotterdam, van de ABN AMRO Bank. Deze functie maakte het hem mogelijk actief te zijn op velerlei terrein in de stad, waarbij hij er steeds naar streefde de bank te verbinden met de stad, het bedrijfsleven en de culturele sector. Van der Goot is ervaren als bestuurder en toezichthouder, onder andere van verschillende Rotterdamse culturele organisaties. e-mail: rrkc@rrkc.nl

Rento Zoutman

secretaris

Rento Zoutman (1959) heeft een ruime ervaring met advies in gemeentelijk beleid en cultuur. Sinds 1989 opereert hij als zelfstandig adviseur, in het bijzonder op het gebied van kunst en cultuur. Daarnaast brengt hij ook adviezen uit op het gebied van lokaal sociaal beleid, vrijwilligersbeleid en sport. Op dit moment is hij senior adviseur en partner bij DSP-groep. Zoutman is een geboren en getogen Rotterdammer. Hij was eerder betrokken bij de RRKC als commissielid voor de advisering over plannen voor een nieuw poppodium. Dat advies werd uitgebracht in februari 2015. e-mail: rrkc@rrkc.nl

Ricardo Burgzorg

Raadslid

Ricardo Burgzorg (1959, Paramaribo) is cultureel ondernemer in Den Haag onder de naam über blick met jarenlange ervaring op het terrein van (inter)nationale, interculturele beleidsontwikkelingen en theaterproducties. Burgzorg is tevens festivaldirecteur van het Indian Film Festival in Den Haag en de stichting My First Art Collection. Hij heeft neven- en bestuursfuncties vervuld bij o.m. Raad voor Cultuur, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds en ATANA. Email: rburgzorg@rrkc.nl.

Robert Marijnissen

raadslid

Robert Marijnissen (1957) is als zelfstandig adviseur en programma-maker actief in Berlijn. Eerder onderzocht hij stedelijke ontwikkeling en de Europese creatieve industrie aan de Universiteit van Amsterdam. Marijnissen werkte in het verleden als commercieel adviseur en beleidsmaker creatieve industrie bij de Gemeente Amsterdam.  e-mail: rmarijnissen@rrkc.nl.

Herman Vaanholt

raadslid

Herman Vaanholt (1961, Enschede) is ondernemer en investeerder vanuit Rotterdam en onder meer mede-initiator van City Racing Rotterdam. Hij studeerde bedrijfskunde aan de EUR en op Nyenrode. Vaanholt is betrokken (geweest) bij maatschappelijke en culturele projecten in ondermeer Nigeria, Eritrea, Sierra Leone en Uganda. Hij is actief voor diverse stichtingen o.m. Artsen zonder Grenzen, KidsRights, Erasmus Education Fund (EUR), Big Brothers Big Sisters en Sunday Foundation. Email: hvaanholt@rrkc.nl.

Jacqueline Veenendaal

raadslid

Jacqueline Veenendaal (1950) was tot 2013 directeur van de Rotterdamse Bijenkorf. Ook was zij in Rotterdam maatschappelijk actief als lid van het algemeen bestuur van de Kamer van Koophandel, lid van de Raad van Advies van de Ondernemersfederatie City Rotterdam en lid van de EDBR. Thans is zij lid van de raad van toezicht van stichting Benefits voor Kids, vice voorzitter van stichting Vlaggenparade en voorzitter van de beroepenveldcommissies van de Willem de Kooning Academie. Tot haar benoeming als lid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur was zij ook betrokken bij het International Filmfestival Rotterdam en de Kunsthal en lid van de Raad van Toezicht van Museum Rotterdam. e-mail: jveenendaal@rrkc.nl.  

Willemijn Zwiep

raadslid

Willemijn Zwiep (1966) is werkzaam bij Deloitte op het gebied van communicatiestrategie, merk- en reputatiemanagement en corporate social responsibility. Zij is de initiator van het Nibud Geldexamen, een lesprogramma dat jongeren bewust leert omgaan met geld. Zwiep werkte hiervoor in de reclamewereld voor diverse A-merken, overheden en goede doelen organisaties. En als marketing- en communicatiemanager bij verschillende bedrijven en overheden. Zij studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. e-mail: wzwiep@rrkc.nl.

Steven Thielemans

Adviseur

Steven Thielemans (1971, Deurne) is sinds 2003 Algemeen Directeur Musea & Erfgoed van de stad Antwerpen. Daarvoor was hij Coördinator Musea, later uitgebreid tot Musea, Bewaarbibliotheken en Erfgoed, tenslotte Musea & Erfgoed Antwerpen. Thielemans heeft voorheen onder meer wetenschappelijk onderzoek verricht aan de Universiteit Gent voor de Vakgroep Archeologie en Oude Geschiedenis, Onderzoekseenheid Klassieke Archeologie en Kunstgeschiedenis en aan het Belgisch Historisch Instituut te Rome. Thielemans is adviseur van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur.

Blanka De Bruyne

raadslid

Blanka De Bruyne (1975) werkt als beleidsmedewerker beeldende kunst en collectiebeheerder bij de afdeling Economie en Cultuur van de gemeente Haarlem. Zij adviseert o.m. over het atelierbeleid, het hedendaagse kunstbeleid en kunst in de openbare ruimte. Daarnaast is zij ook secretaris van het Cultuurstimuleringsfonds en mede-oprichter van het Haarlemse Jeugdcultuurfonds. Voorheen werkte ze in het Europees Parlement in Brussel en in verschillende adviesfuncties voor het lokaal bestuur. Blanka De Bruyne studeerde culturele- en sociale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Gent. e-mail: bdbruyne@rrkc.nl.

Nathalie Houtermans

raadslid

Nathalie Houtermans is curator en kunst- en cultuurtheoreticus, gespecialiseerd in interdisciplinair en intercultureel denken en werken. Zij ontwikkelt eigenzinnige projecten, zowel in Rotterdam, als (heel ver) daarbuiten. Tegenwoordig richt zij zich daarnaast ook op kunstonderwijs: zo was zij onder meer coördinator bij het Sandberg Instituut, Amsterdam en is zij tegenwoordig research tutor bij de Willem de Kooning Academie. Zij studeerde aan de Willem de Kooning Academie, en Kunst- en Cultuurwetenschappen en Filosofie aan de Erasmus Universiteit.  e-mail: nhoutermans@rrkc.nl

Oscar Wibaut

raadslid

Oscar Wibaut (1956) was tot juli 2015 directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en vanaf 1 januari 2016 algemeen directeur van Toneelgroep Maastricht. Daarnaast bekleedde hij verschillende bestuursfuncties voor verschillende podia, gezelschappen, festivals en adviesorganen op het gebied van podiumkunsten. Oscar Wibaut studeerde Franse Taal- enLetterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. e-mail: owibaut@rrkc.nl

Sevdaliza Alizadeh

raadslid

Sevda Alizadeh (1988) is een autodidactische zangeres, songwriter, visual artist en componiste. Naast haar muziekcarrière werkte ze als marketeer voor onder andere het Hip Hop Huis en Viacom. Sevda Alizadeh studeerde Communicatiewetenschappen aan de Erasmus Universiteit. e-mail: salizadeh@rrkc.nl

Willem Sulsters

raadslid

Willem Sulsters (1961) is managing director van WSA Stedelijke Ontwikkeling bv, actief in transformatieopgaven van gebieden en gebouwen; Urban Revelopment. Hij werkte voor diverse bureaus in binnen en buitenland in ontwerpopgaven op vele schaalniveaus, concept- vastgoed- en gebiedsontwikkeling. Willem is mede-oprichter van IkZitopZuid, een ondernemersbeweging gericht op ontwikkeling van Rotterdam Zuid. Willem Sulsters studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Delft en stedenbouw aan de Universitat Politècnica de Catalunya te Barcelona. e-mail: wsulsters@rrkc.nl.